Adatkezelési tájékoztató
Data Processing Policy

Oldalunkra való továbblépés előtt kérjük, tekintse át adatkezelési tájékoztatónkat. Az oldal látogatásához a tájékoztató elfogadása szükséges.
Before proceeding to our site please review our Data Processing Policy. Please accept this policy to move on.

Adatkezelési tájékoztató / Data Processing Policy

Elfogad / ACCEPT Elutasít / DECLINE

Álommunkahely autizmussal élőknek – amikor együtt dolgozni élményt jelent 

Az autizmussal élő munkavállalók ugyanakkora megbecsülést kapnak, ugyanannyira szeretik a munkájukat, mint a többi kolléga? Ez nem csak álom! Létezik olyan példamutató cég Magyarországon, ahol erre törekszenek. A tíz éve legójátékok kereskedelmével foglalkozó WE LOVE WHAT YOU BUILD-nél Kókai Dávid, a cég alapítója és társai szakértőkkel együttműködve alakították ki a speciális munkakörnyezetet, amely példaértékű „neurodiverz” munkahellyé tette cégüket.


Másfél éve működik példaértékű „neurodiverz” munkahelyként a legójátékok kereskedelmével foglalkozó WE LOVE WHAT YOU BUILD. Kókai Dávid, a cég alapítója és társai szakértőkkel együttműködve alakították ki a speciális munkakörnyezetet, arra törekedve, hogy az autizmussal élő munkavállalóik épp olyan megbecsülést kapjanak, és ugyanannyira szeressék a munkájukat, mint a többi kolléga.

Szeretjük, amit építesz

WE LOVE WHAT YOU BUILD (WLWYB) Hertelendy utcai irodájában éppen leltározás folyik, a munkavállalók egy hosszú asztalnál ülve számolják a legóalkatrészeket. Csak a műanyag darabkák zörgése hallatszik, mindenki a munkára koncentrál. A polcrendszereken hosszú sorokban felcímkézett dobozok sorakoznak, tele különféle legóalkatrészekkel. A cég tevékenységét Juhász Lili, a WLWYB humán erőforrás és kommunikációs menedzsere mutatja be: „Legóalkatrész-kereskedők vagyunk a LEGO másodlagos piacán, tíz éve működünk az online globális piactéren. A weboldalunkra bárki feltöltheti a saját tervezésű legóépítményeit, amivel akár pénzt is kereshet. Ez úgy történik, hogy ha valakinek megtetszik a tervező építménye, egyben megvásárolhatja tőlünk a szükséges alkatrészeket. Az árat a tervező határozza meg, aki minden eladott készlet után jogdíjat kap.”

A WLWYB azonban nemcsak a tevékenységét tekintve különleges vállalkozás. A cég autizmussal élőket is foglalkoztat, a munkafolyamatok továbbfejlesztését és az új munkafolyamatok kialakítását az ő igényeiket figyelembe véve végezték el.

Neurodiverz munkahely

A „normalitás” manapság a legvitatottabb fogalmak közé tartozik. A neurodiverzitás elmélete szerint az átlagostól eltérő, neurodivergens agyi működés nem tekintendő patológiásnak, hanem az emberi génállomány természetes változatosságát jelzi. A neurodiverz munkahelyeken neurotipikus („normális”) és neurodivergens, például az autisztikus spektrumon lévő munkavállalók is dolgoznak.

„A neurodiverz munkahellyé válás gondolata évekkel ezelőtt vetődött fel, amikor a cégnél szükségessé vált az emberi erőforrás növelése. Számunkra nagyon fontos, hogy a munkavállalóinknak ugyanúgy élményt jelentsen nálunk dolgozni, mint amilyen élmény nekünk építeni ezt az üzletet. A legó a szenvedélyről, egy hobbi szeretetéről is szól, és úgy gondoljuk, hogy az ember akkor tud valamit jól csinálni, ha igazán szereti” – mondja Lili. A legóalkatrészeket számolása, a készlet szétválogatása nagyfokú monotonitástűrést kíván, és erősen vizuális feladat. Kókai Dávid, a vállalkozás alapítója célul tűzte ki, hogy olyan kollégákat találjon, akik szívesen végzik ezt a munkát, benne vetődött fel a gondolat, hogy az autizmussal élők között kellene munkaerőt keresni. „Másfél éves előkészítő munka előzte meg az első munkavállalónk felvételét. A kezdetektől együttműködünk egy szakmai segítséget nyújtó alapítvánnyal az autistákra szabott munkafolyamatok kidolgozásában és a mentorálásban” – meséli Lili, hozzátéve, hogy az ő esetük azért is egyedi, mert nem személyes vagy családi érintettség miatt kezdtek autizmussal élőket foglalkoztatni.

Világos szabályok, vizualitás és ellenőrzés

„Az autista dolgozóink igényeihez igazodva, minden folyamatunkat a lehető legteljesebb módon kidolgoztuk, világos szabályrendszert és objektív döntési pontokat határoztunk meg.”

„A különleges esetekre is protokollt építettünk: hogyan kell eljárni, kihez kell fordulni. A saját fejlesztésű üzleti intelligenciarendszerünk támogatja az egész működésünket. Amit tudunk, azt automatizáljuk, de ez a munka erősen emberi erőforrás-igényes” – magyarázza Lili. A cég emellett papírmentességre törekszik, ezért egy iPadeken futtatott alkalmazást használnak, ami a dolgozók számára láthatóvá teszi a munkafolyamatot és lehetővé teszi a gyorsabb munkavégzést. „Az autisták az operáció minden folyamatában részt vesznek, senki nem visz végig egyedül egy folyamatot, pontosan azért, mert így tudjuk ellenőrizni magunkat. A munkát az operatív vezető szervezi meg, az autisták forgó rendszerben dolgoznak a három munkaállomáson. Az első a szükséges alkatrészek összeszedése a raktárból, a második a számolás és ellenőrzés, a harmadik a végső ellenőrzéssel egybekötött csomagolás.”


Tévhitek és a valóság

A filmeknek köszönhetően sokan azt hiszik, hogy minden autizmussal élő embereknek különleges képességei vannak, ám ez tévedés. „Régebben dolgozott nálunk egy kolléga, akit legendaként emlegetünk, mert álmából felébresztve is tudta, hogy melyik dobozszám alatt, melyik alkatrészből mennyi van. Olyan is előfordult, hogy az egyik autizmussal élő munkavállaló tett olyan javaslatot, amivel nagyban fel tudtuk gyorsítani a munkafolyamatot – meséli Lili, hozzátéve, hogy ezek azért nem mindennapi esetek. – Mindenkinek más az erőssége, abban tud brillírozni, de ez minden munkavállalónál így van. Munkáltatóként nagy kihívást jelent, hogy felismerjük, milyen feladatkörben tud az adott kolléga jól teljesíteni. Ha megfelelő pozícióba helyezzük, akkor rengeteg sikerélményhez juthat. Például van olyan munkavállalónk, aki a hibák kiszűrésében kiemelkedő, ezért a fő feladata az ellenőrzés.”

Belépés a munkaerőpiacra

Az autisztikus spektrumon lévők toborzását a cég egyrészt saját hatáskörben, másrészt alapítványokkal és egyetemi mentorprogramokkal együttműködve végzi.

A jelentkezők többsége még friss munkavállaló, akiket gyakran valamelyik családtagjuk kísér el az állásinterjúra.

„Azt tapasztaljuk, hogy mind a fiatalok, mind a szülők tele vannak kérdéssel és aggodalommal. Nehezen tartják elképzelhetőnek, hogy létezik olyan munkahely, ahol nyíltan kezelik és elfogadják a másságukat. A szülők szeretnének megbizonyosodni róla, hogy a gyerekük jó helyen van, megérti a feladatokat, és segítséget kérhet” – mondja Lili, hozzátéve, hogy mivel az autisták közül sokan úgy élik az életüket, hogy mindent megtesznek azért, hogy elrejtsék a másságukat, számukra időbe telik elfogadni, hogy a WLWYB-nél az ő speciális működésüket és igényeiket teljesen természetesnek veszik.

Együtt élni és együttműködni

A WLWYB vezetői azon túl, hogy munkát adnak az autizmussal élőknek, fontosnak tartják, hogy a világ számára példát mutassanak, és felhívják a figyelmet arra, hogy a különböző emberek közötti együttműködés lehetséges és szükséges, továbbá nem jelent akadályt a közös célok elérésében.

„Az embereknek meg kell érteniük, hogy a diverzitás az egész világon jelen van. Mi azt képviseljük, hogy eltávolodás és elzárkózás helyett meg kell tanulni együtt élni, dolgozni. Maga a termék is, amit árulunk, az építkezésről és a sokszínűségről szól, arról, hogy nagyon sokféle alkatrész létezik, amiből bármi megépíthető. Ilyen a mi csapatunk is.”

Forrás: https://kepmas.hu/hu